Meditációs párnák

Meditációs párnák, mint azt a nevük is mutatja, arra valók, hogy ráüljünk és meditáljunk rajtuk. Miért kell a meditáláshoz párna? Meditációs párna nélkül, nem is lehet meditálni? Hogyan válaszd ki a számodra megfelelő párnát? Mire figyelj vásárlás előtt?

Összegyűjtöttem neked néhány információt arról, hogy mire figyelj, hogy tudod kiválasztani a számodra legtökéletesebb meditációs párnát.

Első körben nézzük meg, hogy miért meditációs párnán meditálj.
Nagyon egyszerű a válaszom arra a kérdésre, hogy miért párnán meditálj… egyszerűen azért, mert azon kényelmes.

Helyezd magad kényelembe

Ahhoz, hogy igazán el tudj lazulni és meditálni tudj, meditatív állapotba kerülj, fontos, hogy kényelmesen ülj. Akár 20-30 percen keresztül is, vagy akár még tovább. Amikor becsukod a szemed, és elképzelsz egy jógit,  biztos fel tudod idézni, ahogy a földön lótuszülésben ül és meditál. Itt jön be a mondás: “Gyakorlat teszi a mestert.” Az öreg jógi kicsi gyerekkora óta gyakorlott meditáló, így nem okoz gondot neki, sem ennek a testhelyzetnek a felvétele és megtartása, sem maga a meditáció. Neki ez kényelmes, mert régóta gyakorolja, és mert ebben a kultúrkörben, a földön ülés a mindennapi életük része. Lássuk nálunk hogy áll a helyzet. Az európai kultúrkörben a gyerekeket, már egész kicsi koruktól valamire, valamibe ültetik, így gerincünk ehhez alkalmazkodik az évek során. Jó esetben engedtek otthon a földön csúszva-mászva játszani, de a legtöbbeknél, még ez is kimaradt. Egyszerűen nincsenek hozzászokva izmaink ahhoz, hogy hosszabb ideig tudjunk a földön ülni.

Gyakorlat teszi a mestert

Ahhoz, hogy erre az útra lépj, ebbe neked is bele kell tenned néhány évet, amikor már aktív gyakorlóként meditálhatsz. Mivel nem gyakoroltuk annyit még, és alapvetően az izomzatunk sincs hozzászokva a földön üléshez. Ezért ahhoz, hogy egyenes háttal, kényelmesen meditálj, (úgy, hogy közben, nem fáj, nem zsibbad, nem szenvedsz, hogy beszakad a hátad, vagy leszakad a derekad…) muszáj valami magaslaton ülnöd.
Ahogy enni is asztalnál szoktál széken ülve, az európai szokások miatt. Mert képzeld csak el, milyen kényelmetlen lenne számodra, minden nap a földön ülve vacsorázni?
A meditáláshoz szükséges magaslat mérete változhat, hiszen nem vagyunk ugyanolyan magasak és hajlékonyak. Valkinek kötöttebbek az izmai, míg másoknak lazábbak, így mindenkinek az adottságaihoz megfelelő magasságot kell megtalálnia.

Az meditációs párna magasságának kiválasztása

Legegyszerűbb módja az ülőpárna magasságának kiválasztáshoz, ha a könyvespolcról leveszel könyveket, és azokat a földre rakva egymásra helyezve megnézed, hogy melyik magasság a Neked legmegfelelőbb. Melyiken tudsz kényelmesen törökülésben elhelyezkedni jelenleg. A magasság az idő múlásával változhat, ezt érdemes időnként újra letesztelni. A magasságon kívül még az ülőpárna szélessége is fontos, van aki keskenyebb, van aki szélesebb fenékkel rendelkezik. Itt arra érdemes figyelni, hogy nem jó, ha túl kicsi az ülőpárna felülete és billegsz a tetején. Ezt is könyvek segítségével el tudod végezni, válassz különböző nagyságú könyveket a torony tetejére. Ha megvan a magasság és a szélesség mérd le és ennek megfelelő párnát válassz magadnak.

A meditációs párnák töltete

Sokféle töltetet szoktak használni párna töltésére, talán itt a legcélszerűbb, ha valami természetes anyagot választasz párnád töltetéül. Semmiképpen ne műanyag, vagy műszálas anyag legyen. Azon túl, hogy nem jó a rezgése energetikailag, nem környezetbarát, és nem “kommunikál” úgy a testeddel, mint egy természetes töltet. Ilyenek pl. a műszálas tömőanyagok, vagy a hungarocell (polisztirol) golyó töltetek (ezek hamar összeesnek és újból töltened kell majd párnádat) Aki próbált már bírkózni a hungarocell töltettel, az tudja, hogy ez nem a legegyszerűbb feladat.

Természetes töltetek közül a legnépszerűbbek a különféle maghéjjak, magok. Ezeket a legjobb használni erre a célra,mert nagyon jó rezgésűek. Ilyenek például a tönkölypelyva töltetek, a köleshéj, meggymag… Méltán legnépszerűbb a tönkölypelyva, ami a tönkölybúza hántolás után megmaradt külső héja. Sok más előnye mellett az egyik az, hogy könnyebb minden más maghéj, és mag töltetnél, továbbá sok, az egészségre gyakoroltot jótékony hatását mutatták ki. A tönkölypelyva szerkezetéből adódóan laza, gurulós töltetet ad párnádnak, nem fülled be, nem lehet beleizzadni, mert a tönkölypelyva maghéjai között laza elrendezésben jár a levegő, lazán gorulnak egymáson a magok használat közben. A tönkölypelyva szemek az összedörzsölésük során, melyet használat közben idézünk elő, kovasavat párologtatnak ki, ami többek között nyugtató, és gyulladáscsökkentő hatású.

A tönköly ülőpárnák huzata

Az ülőpárna méretén és töltetén kívül, a következő eldöntendő kérdés, hogy milyen minőségű párnát válassz. A meditációs párnád nem egy napra, vagy egy évre veszed, a párnádat valószínűleg naponta fogod használni, hol itt, hol ott a lakásban, de leggyakrabban a nappali, vagy a hálószoba ad teret a meditációs tevékenységednek. A meditációs párnáddal, egy új bútort vásárolsz magadanak, ami mindennapi életed részévé válik, így érdemes körültekintően vásárolnod, hogy a párnád minősége megfelelő legyen. Nagyon csábítóak a pamut huzatok, de mindenképpen kellő vastagságú, erősebb huzatot válassz, ami nem bolyhozódik, gyűrődik, mert eléggé lehangoló, ha folyton a bolyhokat kell szedegetni róla, vagy olyan a nappalid közepén, mintha a tegnapi levetett ruhádat ott felejtetted volna…én már jártam így. Legyen az anyag könnyen tisztítható, mosható.

Mivel töltelék nélkül kell tisztítani minden párnát, így alap elvárás, hogy a párna két részből álljon, külső és belső huzatból, és a belső huzatból a töltet kivehető, kiönthető legyen könnyen és egyszerűen. Ezután tudod a belső és a külső párnahuzatot is egyaránt kimosni, majd száradás után, a két huzatot összeigazítani, és a töltetet visszatölteni. 

A meditációs párnák formája, színeik

Azt, hogy milyen típusú, formájú párnát válassz, leginkább az ízlés határozza meg. Különböző formájú és színű párnákat lehet kapni. A legkedveltebbek a kerek párnák. Ezek azon túl, hogy kitűnően tartják a gerincet, a combokat, lábat meditáció közben, még sok más funkcióban is használhatsz otthonodban. Akár ülőpárnaként, akár jógapárnaként… ezek közül van aminek egyenes az oldala, és vannak gömbölyded formájuak, valamint szögletes meditációs párnák a minimál stílus szerelmeseinek. Itt azt ajánlom, hallgass a megérzésedre, a szívedre, az ízlésedre. Ha kiválasztottál egy formát, nézd meg milyen színek kaphatóak belőle, válassz olyat, ami Neked megfelelő. A szín kiválasztásánál érdemes tudatosan döntened, minden színhez tartoznak különböző életterületek, választhatsz e szerint is. Ha olyan színt keresel, ami egy bizonyos problémád megoldásában segít, akkor erre vonatkozóan bővebben a színek erejéről és a színek területeiről olvashatsz a Milyen párnát válasszak? bejegyzésben.
De választhatsz párnát megérzés vagy ízlés alapján, esetleg úgy, hogy megnézed, melyik illik legjobban a nappalidhoz, vagy a hálószobádhoz. 

Fontos tanácsok párna vásárlás előtt

  • A párnád töltetéhez könnyedén, bontás és varrás nélkül lehessen hozzáférni, vagy hozzáadni friss töltetet, vagy akár cserélni az egészet. Így olyan párnát válassz, melynek külső és belső huzata is cipzárral van ellátva.
  • Minél jobb minőségű tönkölypelyvával van töltve a párnád, annál kényelmesebb, és annál jobban követi tested alakját. 
  • Minél jobb minőségű  tönkölypelyvával van töltve a párnád, annál tapasztalhatóbb lesz az aktív használat során, hogy a pelyva egy idő után kissé összetöredezik (ez kb. 1,5-2 év), így csökken a párna magassága. Ilyenkor érdemes rátölteni, vagy kicserélni benne a pelyvát.
  • A külső huzat különálló legyen a párnabelsőtől, hogy lehessen külön is tisztítani.
  • A külső és belső huzat is legyen tisztítható, mosható. 
  • Mindig olyan terméket vegyél, ahol garanciát kapsz. Ez bármit vásárolsz fontos, így itt is.
  • Legyen tartós, strapabíró anyagból,ami ugyanakkor igényes és szép, hiszen, mint tudod, a meditációs párna bútordarab.
  • Nézz utána, hogy hol használnak ilyen párnákat már, és ezektől a helyektől kérhetsz véleményt a termékről. 
  • Ne a legolcsóbbat válaszd, érdemes minőségi darabot választanod, hiszen hosszútávra veszed. 

 

A ChakraLife meditációs párnák prémium minőségű bútor szövetből készülnek, 10 féle színben, melyekben a 7 főcsakránk színeit is megtalálod. A kétféle méretben kapható ChakraLife meditációs párnacsalád nagyobb méretű párnái 38 x 18 cm-es tényleges méretben kezdő jógázók, és meditálók ideális választása lehet.

meditációs párnák

ChakraLife nagy meditációs párnánk

Ez a párnánk szélesebb, és magasabb, így kötöttebb izomzattal is kényelmes ülőfelületet biztosít használójának. Meditációs-, és jógatermek, illetve önfejlesztő foglalkozásokat tartó stúdiók előszeretetettel választják ezt a méretünket, egyrészt kiváló minősége miatt, másrészt azért, mert sok ember fordul meg náluk különböző igényekkel, és legtöbbjük még csak ismerkedik a jóga, vagy meditáció világával, így számukra, a teljes ellazultság eléréséhez a ChakraLife 38 a jó választás.

meditációs párna

Több meditációs iskola is a mi termékünket használja, kiváló minősége, nyúzhatósága és mérete miatt, mert rendkívül kényelmes a deréknak, a hátnak, és a lábaknak, kevésbé rugalmas ízületekkel is hosszan lehet ülni rajta törökülésben, vagy padmászanában (lótuszülésben). Kiváló választás jógázáshoz, és az idősebb korosztály számára is ideális.  Meditáció közben nem kalandoznak el gondolataink, a párna méretének, és töltetének köszönhetően. Chakra Life párnáink bútordarabok, méretükből adódóan puffként is jól használhatóak.

meditációs párnák az everndessen
meditációs párnák az Örömvirágban
meditációs pránák

ChakraLife normál meditációs pránák

A gyakorlottabbak részére is nyújtunk megoldást, nekik a ChakraLife 35 párnáinkat ajánljuk. A kisebb méretű Chakra Life 35, mely 35 x 12 cm méretű, az aktív jógázók és meditálók párnája. Kiválóan illeszkedik bele testünk a ChakraLife 35 párnába, kényelmes, felveszi fenekünk formáját, eloszlik rajta testsúlyunk, így egyenes háttal, egyensúlyban meditálhatunk rajta. A ChakraLife 35 párnáin tökéletes a meditáció.

piros meditációs párna

ChakraLife szögletes meditációs prána

A ChakraLife szögletes meditációs párnák 30 x 30 x 12 cm -es méretben készülnek, hét féle színben az új dolgokat kedvelőknek. Nem csak meditálásra használhatod, hanem bizonyos jóga gyakorlatok kelléke is lehet. Ugyanazzal a magas minőségi elvárásokkal készítettük, mint kerek társait.

szögletes meditációs párna

A meditációs párna töltete

A meditációs párnák vegyszermentes, tisztított  tönkölypelyvával töltött, 100% pamut huzatú, belső párna, mely folyamatos kovasav párolgásával fejti ki jótékony hatásait szervezetünkre, nyugtató hatású. A meditációs párna rendkívül jól illeszkedik, és veszi fel testünk alakját, biztosítva evvel a teljes ellazultság állapotát.

tönkölypelyva

A párnák színei

A ChakraLife meditációs párnák külső huzatai a 7 főcsakra színeiben kaphatók, a csakrákhoz tartozó színek használatával is tudjuk megrekedt csakráinkat “tisztítani”. Így segít a  megfelelő színű meditációs párna használata, az adott csakra aktivizálásához, “beindításához”.

A ChakraLife meditációs párnacsalád, közkívánatra 3 új színnel bővült. Sokan használják meditációs párnáinkat nap mint nap, így mindennapi lakótereinkbe terveztünk színeikben kevésbé meghatározó darabokat is. Így születtek meg a sötétszürke, bézs, és bordó színű párnáink, melyek belesimulnak nappalinkba, hálószobákba. A kiváló minőségű bútorszövetből készült aktuális trendeknek megfelelő színek, kényelmes és nélkülözhetetlen bútordarabjai lesznek mindennapjainknak.