Zöld szín

A zöld szín a természet színe, és mondhatnánk, hogy ezzel el is mondtunk mindent róla, de ennél komplexebbek és árnyaltabbak a zöldek, és a hozzájuk tartozó jelentésrendszerek. Ez a szín nyugtató hatású, a természettel szorosan kapcsolódó harmónia, béke a szeretet és kiegyensúlyozottság színe.

A zölddel a feltétel nélküli szeretet terében mozgunk, a minden és mindenki számára nyitott szív terében, ahol könnyeden kapcsolódunk bárkihez, és bármihez, hiszen mind egyek vagyunk, együtt rezegve a legapróbb porszemmel, és a legmagasabb hegyekkel. Ez a minden egy, egység állapota. Mindebben az egységben, a zöld a tökéletes egészség állapotának színe, a termékenység, és az újra való törekvés, a fejlődés, és az újjászületés színe is.

A zöld éltető energiái

A tökéletes egészség állapotának eléréséhez segít hozzá a „majd kicsattan az egészségtől” zöld színe, ami a rügyek kipattanásának szimbóluma, az új kezdet, az erő, az erődbe állás színeként. Amikor egy fa rügyfakadás előtt áll, és készül a teljes lombosodásra, ő maga testesíti meg a tökéletes egészség állapotát. Ennek a vitalitásnak és erőnek a színe a zöld, így egy igen intenzív, frissítő, felrázó szín, mely magában rejti az új élet csodáját.

A zöld az éltető energiával teli, az az élettel teli nem fizikai energia, amely az univerzum mozgatására képes. Központi energiaként a szív teréből kiinduló, kiáramló energiáról beszélünk itt, a szívcsakra energiájáról, ami képes áttranszformálni az alsóbb csakrákban dolgozó alacsonyabb rendű érzelmeket, mint pl. a harag, düh, féltékenység, agresszió, félelem, bűntudat, szorongás…

Ha ez az energia szabadon önkorlátok nélkül áramlik, akkor egyrészről az alsóbb csakráknak köszönhetően, szilárdan állunk a talajon, másrészről könnyeden csatlakozunk a felsőbb csakráinkhoz.

A zöld szín kiegyensúlyozott használata

A zöld szín kiegyensúlyozott használata kiegyensúlyozott érzelmeket hoz, érzelmileg megingathatatlan, önelfogadó, és másokat tiszteletben tartó. A test és a lélek egysége a zöld színben együtt, egymást segítve működik, használatával segítheted mindezek harmonikus működését önmagadban is.

A zöld színhez az érintés, mint érzet kapcsolódik, így a masszázs, a simogatás, a másik ember érintése, a kézfogás, az ölelés. A „gyere a keblemre” érzése, mások elfogadása, befogadása, a nyílt és nyitott szívcsakra terében. Az ölelések minősége sokkal intenzívebb, ha mindkét fél bal oldalával öleli egymást, a szívcsakrájuk, a szívük összeér ezekben az ölelésekben.

A szívcsakra eleme a levegő, légies és kioldó. A szívcsakrához tartozó terület a tüdő is, a könnyed légzés, áramlás, a szabadságérzés területe.

A zöld szín hiánya, a szívcsakrában történő elakadások

Ha nagyon visszafogottan használod a zöld színt, az azt jelentheti, hogy nem szívesen barátkozol, nem nyitsz mások felé. Kissé befelé forduló, örömtelen, magányos, elszigetelt, gyanakvó és antiszociális vagy. Elharapózott esetben ez rosszindulattal is párosulhat, aminek jelei: az érzelmi zsarolás, önzőség, féltékenység, függőségek, mások manipulálása, a szeretetük kizsarolása, a túlzott öntudatosság is a szívcsakra alulműködésének jele lehet.

Tipikus jele, amikor „üresnek érzed magad” belül, ez a szívcsakra nem megfelelő működésének egyik jellemző jele. Érezhetsz ilyet egy szakítás vagy más lelki trauma után, az elhagyatottság, árulás, belső megfagyottság, dermedtség érzését, mely mind az „összetört szív” ismérve, amire válaszul elzársz minden érzést magadban, hogy megóvd magad a további sérülésektől.

Erre a legjobb „gyógyszer” a meditáció, mert a meditáció összerendez, és feléleszti, felébreszti a szívcsakrádat. Meditációdhoz használj zöld színű meditációs párnát, ami a színterápia hatékonyságával elősegítheti a még intenzívebb szívcsakra nyitást.

A meditáció segít elérni az önszeretet állapotát, így másokat is könnyebben megértesz, könnyebben hangolódhatsz rájuk. Könnyebb elfogadni mások döntéseit, és megérteni, hogy mindenki csak a saját életéért felelős. Ez segít elengedni, és továbblépni, ami az újjászületésed elengedhetetlen előzménye. Tehát meditálj, éld át, bocsáss meg, engedd meg, és engedd el. Ez az új kezdet, az új életed első mérföldköve.

A szívcsakra központi helyen van és középen helyezkedik el. A spirituális és fizikai részek között teremt kapcsolatot. A szíved a tested és a lelked motorja. A szeretet kiáramlása, a szeretet központja. A zöld szín, a kék és a sárga keverékéből jön létre, a szívcsakra alatti citromsárga napfonatcsakra, és a szívcsakra feletti kék torokcsakra keverékeként jön létre a zöld színű szívcsakra, amely az alsóbb és a felsőbb csakrák összehangolódásáért felelős.

A szívcsakra túlműködése, a zöld szín túlzó használata

A szívcsakra túlműködése fülön csíphető többek között abban, ha túlsúlyban használod a zöld színt. A túlzott kiáradásnak éppen annyira lehetnek negatív hozadékai, mint a visszafogottságnak. Ha szívcsakrád működése túlzottan élénk, energiáid szétszórtak, mindenbe belekapsz, de minden kisiklik a kezeid közül, = (fentebb említettem, hogy a szívcsakrához, mint érzet az érintés kapcsolódik), motivációvesztéssel, és lustasággal járhat, energiáid levegősek, és túlzóak, így ebben a formában inkább vagy „sok” mások számára, mint befogadható, egyenrangú partner. A túlzott kiáramlás riasztó a másik félnek, így ezzel inkább azt éred el, hogy bezár az irányodba. Aminek végeredményeképpen csalódott leszel, hiszen Te annyira szereted, és jót akarsz neki…, de ez neki már inkább teher, és nem kér belőled.

A zöld szín harmóniát teremt

A zöld szín kiegyensúlyozott használata megkönnyítheti életed sok területét. Nyugalmat, és békét hoz az életedbe, segít döntéseket hozni, és az önuralmad megőrzésében. Javítja a koncentrációt, és a természethez való kapcsolódást segíti elő. Ha az életed éppen kicsit összekuszálódott, érdemes pár zöld növényt és néhány zöld kiegészítőt beszerezned otthonodba, a zöld szín jelenléte segít visszaállítani a harmóniát. A zöld szín használatával érzelmileg nyitottabbá és befogadóbbá válhatsz.