A piros szín az erő színe, a föld elemével és a tűz elemével is egyaránt kapcsolódó szín. Meleg szín, energiát adó, intenzív és tartós, így kitartásra, a tüzed és a figyelmed megtartására és összpontosításra ösztönöz.

A piros a szeretet, a szerelem, a szenvedély színe, piros a vér, így az élet színe is.

A piros a gyökércsakra színe, így az anyagi javak, a biztonság, a nyugalom, a földön tartás színe. Ez a szín segít, hogy két lábbal állj a földön. Mint mindenben, a színek használatában is, törekedjünk a kiegyensúlyozottságra. Ha bármit túlzóan előtérbe helyezünk, borulhat a rendszerünk, és általában borul is. Ezért érdemes törekedni az élet minden területén a harmóniára, legyen szó akár a színek használatáról, akár bármi másról.

A piros szín kedvelői

A piros szín kedvelői ambiciózusak, és törtetők, úttörők a szó pozitív értelmében. Szeretnek és általában tudnak is irányítani, vezetni. Nagyratörőek és kitartásuknak, szorgalmuknak köszönhetően sikeresek is.

Amikor a piros színt túlsúlyba helyezzük, felborul az egyensúly, tekintve, hogy intenzív, meghatározó szín. Ha túl sok piros ruhadarabot kezdesz hordani, vagy az otthonodban, munkahelyeden elhatalmasodik a piros kiegészítők aránya, az saját belső bizonytalanságodra utalhat. Olyan típusú dologra is utalhat az életedben, amit már nagyon meg akarsz oldani, és nekiállsz erőből, ha máshogy nem megy.

Ez a fajta energia, sosem a megoldás energiája. Addig tart ki, míg az erődből telik, aztán kialszik, és elkeseredettebb leszel, mint előtte voltál. A megoldás energiája, mindig a megengedés energiájával jár kéz a kézben, tehát a „probléma esetén, lépj egyet hátra, és figyelj”, mindig sokkal kifizetődőbb, mint az akarva-akarás.

A túl sok piros

A túlzó piros energia lehet elharapózott esetben agresszív, hatalommal, tekintéllyel visszaélő, erőszakos, és törtető, mások fején taposó, energetikailag fárasztó, kiégést gyorsító hatású. A piros, ha túlsúlyban van, a harag, a neheztelés, a veszekedés, a túlpörgő energiák színe, a „paprikás hangulat” színe, ugye milyen beszédes a magyar nyelv? 😉 Ha nem is vagy ebben az energiában, de sok pirosat hordasz, tudd, hogy másokban hozhat fel ilyen energiákat a te piros ruházatod.

Mindennek az ellenpárja, ha túl kevés a piros szín az életedben. Ha nem meghatározó, szinte nincs is, vagy egyáltalán nincs piros ruhadarabod, kiegészítőd, vagy használati tárgyad, az is, az egyensúly megbomlását jelezheti. Lehet, hogy te csak egyszerűen nem szereted a pirosat, de a „ha valami nagyon nem, akkor az valamiért nagyon igen” elvén, mindenképp dolgod van vele.

Mikor tud segíteni a használata?

Ha enerváltnak, fáradtnak, kiégetnek érzed magad, ez a „minden mindegy” állapot, amikor nincs motivációd, célod, energiád, akkor a piros színt hívhatod segítségül, hogy ezen az állapoton átlendítsen. A piros szín energetizáló, magabiztosságot sugárzó, ösztönző, és aktivitásra serkentő hatással bír. Így használd ki nyugodtan, ezt a kézzelfogható és egyszerű segítséget, amit a piros szín használata adhat neked.

Érdemes felülvizsgálnod a piros színhez való viszonyulásod. Nem számít, hogy milyen formában viszed be a piros színt az életedbe. Lehet ez akár piros gyümölcsök fogyasztásának formájában, vagy egy körömlakk színében, a piros mindenképpen stimuláló hatású lesz életedben.